Traktorimönkijöiden varkaudet yleistyvät
Traktorimönkijöiden varkaudet moninkertaistuivat niiden yleistyessä kaupungeissa. |
Yhä useampi nuori liikkuu koulu- ja harrastusmatkoja mopon tai mopoauton sijaan traktorimönkijällä. Traktorimönkijöiden yleistymisen ja käyttötavan muutoksen lieveilmiönä niiden varkaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti. If vinkkaa, kuinka säilytät mönkijäsi turvallisesti.
Tieliikennekäyttöön rekisteröityjen traktorimönkijöiden määrä on Suomessa kasvanut nopeasti: vuoden 2016 alussa niitä oli noin 19 000, tällä hetkellä yli 71 000. Yleistyminen ja käyttötavan muutos maatalouden työvälineestä kulkuneuvoksi näkyvät vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa: Ifin korvaamat traktorimönkijöiden varkaudet kaksinkertaistuivat viime vuonna.
– Mönkijät ovat varkausherkkiä, koska suuresta osasta malleja puuttuu edelleen elektroninen ajonestolaite. Tätä ei ole ehkä nähty tarpeellisena maatalouskäytössä, johon traktorimönkijät on alun perin suunniteltu. Ajonestolaitteiden puute on kuitenkin ongelmallinen etenkin silloin, kun mönkijöitä pysäköidään kaupunki- ja taajama-alueilla yön yli, kuvaa Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Mikael Tervonen.
Erityisesti kaupunkikäytössä suositut lämpöhytillä varustetut mönkijät lähentelevät arvoltaan keskihintaista henkilöautoa. Ifin korvaama keskivahinko varkausvahingoissa on noussut noin 6 000 euroon.
Käytä erillistä lukkoa, kun pysäköit yöksi
Traktorimönkijöitä varastetaan kotipihoilta ja yleisiltä parkkipaikoilta, mutta myös mökeiltä erityisesti hiihtokeskuksissa ja muilla suosituilla alueilla. Syksyllä varkaudet tyypillisesti lisääntyvät, kun illat pimenevät ja myös mökit ovat pidempiä aikoja tyhjillään.
– Kannattaa kiinnittää huomiota, miten ja mihin mönkijän pysäköi. Esimerkiksi viikonloppuillaksi hiljenevä koulun parkkipaikka ei ole välttämättä turvallinen paikka, neuvoo Tervonen.
Lukitse mönkijä yön yli tai pidemmäksi aikaa ulos jätettäessä erillisellä, luvattoman käytön estämiseen tarkoitetulla lukolla kiinteään kohteeseen, esimerkiksi betoniporsaaseen tai katoksen tolppaan. Asianmukainen lukitus vähintään hidastaa varkaiden toimintaa ja aiheuttaa ylimääräistä melua.
Vanhempi: harjoittele ajamista yhdessä nuoren kanssa
Varkauksien lisäksi kokemattomien kuljettajien lisääntyminen näkyy myös muissa mönkijävahingoissa.
– Nuorille kuljettajille sattuu valitettavasti keskimääräistä enemmän erilaisia törmäyksiä ja kaatumisia. Useimpia traktorimönkijöitä saa ajaa T-luokan ajokortilla, johon ei sisälly ajo-opetusta vaan ainoastaan teoriakoe. Vanhempien kannattaa kuitenkin harjoitella ajamista yhdessä nuoren kanssa ennen kuin nuori lähtee yksin liikenteeseen, painottaa Tervonen.
Näin säilytät traktorimönkijän turvallisesti
1. Mönkijää on turvallisinta säilyttää lukitussa tilassa, kuten autotallissa tai varastossa.
2. Jos mönkijässä on ajonestolaite tai ohjauslukko, kytke ne aina päälle pysäköidessäsi mönkijän.
3. Ellei mönkijässä ole ajonestolaitetta, lukitse mönkijä levyjarrulukolla, vannelukolla, ketjulla ja lukolla tai vaijerilukolla kiinteään kohteeseen, kun pysäköit sen yön yli tai pidemmäksi aikaa ulos.
4. Huolehdi mönkijän ja perävaunun lukituksesta, kun kuljetat tai säilytät mönkijää kuljetuksen välillä perävaunussa. Räikeimmillään traktorimönkijä on varastettu kotipihasta peräkärryineen omistajan nukkuessa.
Miten traktorimönkijä vakuutetaan?
Traktorimönkijällä on oltava lakisääteinen liikennevakuutus, vaikka sillä ei ajettaisi yleisillä teillä. Liikennevakuutuksen kuskille ja ulkopuolisille antamaa turvaa voi täydentää vapaaehtoisella kaskovakuutuksella. Kaskovakuutus kattaa myös omalle ajoneuvolle aiheutuvat vahingot, kuten varkaudet, tulipalot ja törmäysvahingot.
Lähde: If Vakuutus 29.9.2023
Kommentit
Lähetä kommentti