Sinkkuaikuiset karsastavat sähköautoa -Beely

Suomalaisten kiinnostus täyssähköautoihin on hieman hiipunut vuodesta 2018, jolloin innostus oli huipussaan. Kuva: Caverion


 

Kaupunkien keskustoissa asuvista 60 prosenttia sanoo, että täyssähköauto ei ole heille vaihtoehto tulevaisuudessakaan. Silti suomalaisista myönteisimmin täyssähköihin suhtautuvat juuri keskusta-asujat.

Lähiöasujista vastaava prosentti on 61 ja kuntataajamissa asuvista 71. Maaseudulla asuvista suomalaisista 75 prosenttia ei näe täyssähköautoa vaihtoehtona tulevaisuudessakaan.

Täyssähköautojen osuus Suomen henkilöautokannasta on 0,74 prosenttia. Niiden määrä on tuplaantunut tänä vuonna. Täyssähköt kiinnostavat eniten lapsiperheitä. Sinkkuaikuisista vain 27 prosenttia näkee täyssähkön itselleen vaihtoehtona. Lapsettomissa pariskunnissa osuus on 36 prosenttia. Käytettyjen autojen ostajat ovat uusien autojen ostajia kiinnostuneempia moderneista käyttövoimista. Tiedot selviävät tutkimusyhtiö ValueClinicin loka–marraskuussa tekemästä tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi 1464 suomalaista.

Kaupunkien keskustoissa asuvat ovat Suomessa innokkaimpia hankkimaan täyssähköauton. Kuitenkin 60 prosenttia heistä sanoo, että täyssähkö ei ole vaihtoehto nyt eikä tulevaisuudessa.

Lähiöasujista vastaava prosentti on 61 ja kuntataajamissa asuvista 71. Maaseudulla asuvista suomalaisista 75 prosenttia ei näe täyssähköautoa vaihtoehtona tulevaisuudessakaan.

– Täyssähköautojen osuus Suomen henkilöautokannasta 0,74 prosenttia. Alle prosentti, vaikka täyssähköjen määrä on tuplaantunut tämän vuoden aikana. Sähköautot soveltuvat ajomatkojen pituuden ja latausverkoston tiheyden vuoksi parhaiten kaupunkiajoon. Silti 60 prosenttia keskustoissa asuvista ei koe täyssähköautoa vaihtoehdoksi itselleen, kausiautopalvelu Beelyn myyntijohtaja Veli-Pekka Voutilainen kertoo ja lisää:

– Näkymä ei viittaa sellaiseen, että täyssähköt aidosti yleistyisivät Suomessa vielä aikoihin.

Kokonaisuutena suomalaisista reilu kolmannes, 36 prosenttia, sanoo täyssähköauton voivan tulla heille kyseeseen tulevaisuudessa.

Sähköautointo on vähentynyt huipusta

Suomalaisten innostus täyssähköautoja kohtaan on toistaiseksi ollut korkeimmillaan vuonna 2018. Kiinnostuneisuus myös kaasuautoihin oli korkeimmillaan tuolloin.

– Vuonna 2018 suomalaisista 39 prosenttia näki täyssähkön mahdollisuutena tulevaisuudessa. Vuosina 2019 ja 2020 innostus romahti 30 prosenttiin. Tänä vuonna on käännytty uuteen nousuun, Voutilainen toteaa.

Kaasuautot kiinnostivat vuonna 2018 suomalaisista 27 prosenttia. Sittemmin osuus on pudonnut tasaisesti 19 prosenttiin.

Tiedot selviävät tutkimusyhtiö ValueClinicin loka–marraskuussa tekemästä tutkimuksesta. Beely on yksi tutkimuksen teettäjistä. Tutkimukseen vastasi 1464 suomalaista.

Lapsiperheet ovat sähköautomyönteisiä

Täyssähköautot ja ladattavat hybridit kiinnostavat eritoten lapsiperheitä. 47 prosenttia lapsiperheiden vanhemmista ajattelee täyssähkön olevan vaihtoehto tulevaisuudessa. Sinkkuaikuisissa osuus on 20 prosenttia pienempi. Lapsettomissa pariskunnissa osuus on 36 prosenttia.

Ladattava hybridi on vaihtoehto 54 prosentille lapsiperheistä. Sinkkujen ja lapsettomien pariskuntien joukossa näkemys on 15 prosenttia harvinaisempi.

– Yleinen ajatus saattaa olla, että sähköautot ovat yksinasujien suosiossa, koska useimmat täyssähköautot ovat pieniä ja sinkuille kokeilut ovat helpompia kuin lapsiperheille. Mutta taloudellinen tilanne on kuitenkin keskimäärin lapsiperheillä vauraampi kuin yksinasujilla. Se näkynee sähköautomyönteisyytenä, Voutilainen kommentoi.

Käytettyjen ostajia kiinnostaa moderni

Käytettyjen autojen ostajat ovat uusien autojen ostajia kiinnostuneempia moderneista käyttövoimista. Käytettyjen ostajista 20 prosenttia saattaa hankkia tulevaisuudessa kaasuauton, 12 prosenttia etanoliauton ja 16 prosenttia vetyauton. Uusien autojen ostajista vastaavat prosentit ovat 17, 8 ja vetyautojen kanssa osuus on sama 16 prosenttia.

– Poikkeus ovat sähköautot. Ne kiinnostavat uusien ostajia selkeästi enemmän kuin käytettyjen ostajia. Heistä, joiden katse on uusissa autoissa, 43 prosenttia sanoo täyssähkön olevan vaihtoehto. Käytettyjen ostajista niin sanoo 32 prosenttia, Voutilainen sanoo.

– Syy siihen, miksi käytettyjen autojen ostajat ovat suhteessa uusien autojen ostajia kiinnostuneempia marginaalisista käyttövoimista, mutta eivät sähköautoista, voi olla käsityksissä sähköautojen jälleenmyyntiarvosta. Jos katse on käytetyissä autoissa, jälleenmyyntiarvo on tärkeä tekijä. Vanhat akut ehtyvät, ja sähköautoteknologia kehittyy nyt kovaa vauhtia. Kaasussa, vedyssä ja etanolissa saattaa olla yksinkertaisesti uutuusviehätystä, Voutilainen jatkaa.

Käytettyjen autojen ostajia kiinnostavat myös perinteiset käyttövoimat bensiini ja diesel enemmän kuin uusien autojen ostajia. Kaikki kolme sähköautotyyppiä hybridi, ladattava hybridi ja täyssähkö ovat enemmän uusien autojen ostajien suosiossa. Joskin hybridit, jotka eivät ole ladattavia hybridejä, kulkevat käytännössä polttomoottorilla.

Autoverkkokauppa Beely kertoi asiasta tiedotteessaan 17.12.2021.

Beely on Suomen ainoa monia automerkkejä tarjoava verkkokauppa. Beely tarjoaa kausiautopalveluna käytettyjä 1–5-vuotiaita ja alle 100 000 kilometriä ajettuja menopelejä. Lyhin sitoutumisaika on 12 kuukauden mittainen. Huollot, korjaukset ja katsastukset ovat sopimusaikana maksuttomia. Kausiauton voi myös ostaa Beelyltä omakseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alfa Romeo Giulia ja Stelvio päivittyivät

Mercedes-Benz C 300 eTA Business AMG 2020 -koeajo

Alfa Romeo Junior on kompakti ja urheilullinen